woensdag 8 januari 2014

ISSUE | art project

Lieve poepies; zoals jullie misschien al in deze blogpost hebben gezien, heb ik een eigen tijdschrift ontworpen voor een project op school. Ik kreeg aardig wat reacties van hele nieuwsgierige aagjes of ik er niet wat meer van kon laten zien. En omdat ik de barmhartigheid en vrijgevigheid zelve ben(....sommigen noemen me Sinterklaas uhuh....), hier komt het dan!
Het tijdschrift heet ISSUE en het gaat in tégen alle schoonheidsidealen van de huidige westerse samenleving. Want die vind ik maar stom. Ze maken onzeker, maar ze zijn óveral te vinden. Je kunt nog niet over straat of je wordt er al op gewezen hoe de 'perfecte vrouw' eruit ziet. Verschrikkelijk!

Na wat onderzoek naar de media van deze tijd verbaasde het me nog maar weinig dat slechts 1 op de 100 vrouwen tevreden is met haar uiterlijk...Vandaar dus mijn project, kijk maar mee!  
Het leven van Brenda het Boterkuipje. Brenda het boterkuipje was ontzettend ongelukkig met zichzelf. Ze vond zichzelf dik, vormloos, lelijk en bleekjes. Haar 'lieve' vrienden proberen haar te helpen hier vanaf te komen, maar het stort haar alleen maar in een nóg dieper dal. Hoe loopt dit spannende verhaal af (het is een echte thriller hoor jaja)? De conclusie kun je zelf wel lezen.
PS: ik ben verder heel normaal...
De Vogue verpesten is misschien wel het leukste dat er bestaat en meestal wordt het er ook nog eens stukken mooier op. Want ook de Vogue doet, naar mijn mening, iets te veel mee aan al die schoonheidsidealen. Juist zíj zouden met hun geweldige reputatie en status een prachtig statement kunnen maken in Nederland en kunnen laten zien dat je van maat XS tot maatje XL -of wat dan ook- prachtig bent! 

"I want to be a topmodel, mommy" Ik heb aandoenlijke streetart gemaakt voor mijn tijdschrift, met een boodschap natuurlijk. Ik vind die visjes eigenlijk ontzettend lief. PS: ik heb ze allemaal gemaakt met behulp van het uitsnijden van karton.

Ik heb nog maar eens heel duidelijk alle schoonheidsidealen door de eeuwen heen neergezet. Dit om te laten zien hoe belachelijk ze eigenlijk niet zijn. De ene keer is héél bleek prachtig, dan is poepiebruin weer de-het. Ook was er een tijd dat een dik buikje juist geweldig mooi was, terwijl we ons dat niet meer kunnen voorstellen nu. Ziek, hè??

Advertenties bewerken en een verhaal schrijven over hoe het schoonheidsideaal eruit zou zien als iedereen blind was geweest. Tipje van de sluier: héél zwart (ha-ha-ha-ha-ha)

Gewoon, random barbie-verpestcollages. Omdat het kan, toch? Want Barbie is misschien wel het meest vooraanstaande figuur dat de schoonheidsidealen zo goed kenmerkt en mag dus best wel eens op de hak genomen worden. Zie het kaalgeschoren hoofd. SHE AINT THAT PRETTY ANYMORE WHAHAHAH.

En er zijn nog veel meer tegenreacties in de wereld te zien waarbij men ingaat tegen het schoonheidsideaal. Zo had een blogger ooit als reactie op het belachelijke commentaar van A&F een erg leuke fotocampagne gemaakt en heeft Marilyn Clayton héél veel barbies te kijk gezet (ik raad je aan haar even te googelen en bij de afbeeldingen te kijken: je lacht je kapot)

Iedereen is mooi. Ik heb in mijn tijdschrift dus een stuk of 4, 5 mensen geïnterviewd en gefotografeerd om te laten zien hoe prachtig ze zijn, of ze nou wèl of níet in het schoonheidsideaal passen: dat maakt geen bal uit. In dit interview moesten ze reageren op quotes die het schoonheidsideaal betroffen (was leuk).
Zelfs sprookjes zitten vol met schoonheidsidealen en vooroordelen. Zoals: 'mooie' mensen zijn goed, 'lelijke' mensen zijn slecht. Denk aan Sneeuwwitje, maar ook Assepoester bijvoorbeeld. Dat mocht dus ook wel eens aangepast worden. Resultaat? Een puur ironisch, belachelijk stuk met als hoofdpersoon de verrotte Sneeuwwitje.

Conclusie:
Jullie zijn allemaal écht écht écht heel mooi. Het zijn de schoonheidsidealen die belachelijk zijn. Ze veranderen constant; een paar eeuwen geleden was Cara Delevigne misschien als 'lelijk' beschouwd, nu is ze dat niet. Lastig voor te stellen, maar wel waar. Accepteer jezelf asjeblieft zoals je bent, je bent prachtig en daar verandert niets aan. 

6 opmerkingen:

 1. Wat onwijs super mega tof en creatief! Echt, geweldig goed gedaan, (denkbeeldig) petje af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. erg leuk gemaakt en super goed ook.! ben het zo niet eens met de 'schoonheidsidealen'. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow dat van die katten, is dat echt waar of heb je die zelf verzonnen? ;o (ja inderdaad, ik heb ze vergroot en alles zitten lezen haha)
  Het is echt súpermooi geworden, zo gaaf gedaan! TOPPER :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, dit is echt geweldig zeg! Wat enorm leuk gedaan, en ook goed ook, om te laten zien hoe onzin het schoonheidsideaal is.

  liefs,
  Femke van unendful.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo cool dit, echt gaaf van je gemaakt!

  liefs
  marije

  BeantwoordenVerwijderen